
Programma
Klimaatneutrale luchtvaart
In 2050 moet de luchtvaartindustrie met haar kennis en economische invloed voldoen aan de Nederlandse en Europese klimaatdoelstellingen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en daartoe bijdragen. De luchtvaart zal schoner en stiller zijn en dus minder invloed hebben op het klimaat en het milieu.
Met het programma Klimaatneutrale luchtvaart draagt NLR bij aan een schonere en stiller luchtvaart. Klimaatneutraliteit vereist dat we rekening houden met de gehele productieketen, het gebruik en de recycling van de vliegtuigen, en dat we dit toepassen binnen een circulaire economie. Bovendien draagt het programma bij tot het aanpakken van de maatschappelijke uitdaging om zo robuust mogelijk te worden in het licht van de klimaatverandering, en draagt het bij tot duurzame luchtvaart en het verbeteren van de concurrentiepositie van Nederland.
“Klimaatneutrale luchtvaart is een complexe puzzel”
Programmaleider Bram Peerlings over Klimaatneutrale luchtvaart
Om bij te dragen aan klimaatneutraliteit van de luchtvaartsector zet dit programma onderzoeksprojecten op touw in samenwerking met universiteiten, andere kennisinstellingen en bedrijven. Hierbij ligt de focus op (componenten van) voorstuwingstechnologieën, duurzame brandstoffen, test faciliteiten, innovatieve vliegtuigarchitecturen, circulaire productie- en onderhoudstechnieken, vliegtuigoperaties, regelgeving, certificatie, overheidsbeleid en klimaatonderzoek.

Enkele projecten
ClimOp
Het hoofddoel van ClimOP (Climate Assessment Of Innovative Mitigation Strategies Towards Operational Improvements In Aviation) is om acties en adviezen te ontwikkelen voor beleidsmakers en regelgevende instanties om hun doelstellingen voor het verminderen van de klimaatimpact van de luchtvaart te bereiken. Om dit doel te bereiken zijn drie belangrijke strategieën ontwikkeld en geëvalueerd: het beprijzen van klimaatgevoelige gebieden, het incorporeren van niet-CO2 klimaat-effecten in het EU-emissiehandelssysteem en CORSIA, en het duurzaam taxiën van vliegtuigen. Deze strategieën zijn gericht op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de luchtvaart. Om hun implementatie te faciliteren, zijn aanbevelingen opgesteld voor onderzoekers, industrie-partijen en beleidsmakers in een openbaar rapport.
Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 875503.

TePS
Het project TePS maakt een sprong voorwaarts in de techniek die nodig is om vliegen op elektriciteit en waterstof mogelijk te maken. Het doel is om door middel van samenwerking tussen universiteiten, kennisinstelling en bedrijfsleven technologie te ontwikkelen en te demonstreren. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van systemen die nodig zijn voor het leveren van geconditioneerde lucht en systemen die nodig zijn voor koeling.

TULIPS
Het TULIPS-project (Demonstreren van minder verontreinigende oplossingen voor duurzame luchthavens in heel Europa) heeft tot doel de adoptie van innovatieve en duurzame technologieën te stimuleren om emissies op luchthavens tot een minimum te beperken. In het kader van de ‘Energy Supply for Future Aircraft’-initiatief zijn vier belangrijke documenten ontwikkeld. Een van deze documenten is een diepgaande studie die de benodigde infrastructuur, operationele procedures en de kosten- en vluchtschema-implicaties onderzoekt die samenhangen met de introductie van elektrisch en waterstof aangedreven vliegtuigen tegen 2030, 2040 en 2050. Daarnaast is een methode ontwikkeld voor veilige automatische oplading van elektrisch aangedreven vliegtuigen zonder menselijke tussenkomst, evenals een demonstratie-omgeving voor modulaire laadsystemen en een uitgebreide studie over luchthavenoperaties met infrastructuur voor het tanken van waterstofaangedreven vliegtuigen.
Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 101036996.

Ontdek meer kennis en technologie

Faciliteiten

Expertiseclusters
